Budapesten született 1969-ben.
A középiskola elvégzése után a Kossuth Lajos Katonai Főiskolán végzett 1990-ben. Kezdő tisztként a Rendőri Ezredben dolgozott, innen került a Rendőrség Különleges Szolgálatához; ahol több parancsnoki beosztást is ellátott és több száz akciót irányított.
Részt vett az USA Külügyminisztériumának szervezésében a University of Lousianna válságkezelési és kríziskommunikációs felkészítésén.
Elvégezte a Rendőrtiszti Főiskola bűnügyi szakát, leszerelése után az FBI Akadémia – Nemzeti Oktatási Központjában kurzusokat vezetett.
Informatikai védelemmel foglalkozó céget alapított, amely többek között az Államkincstárnak, az APEH-nek dolgozott.
Katonai, rendőri és tanári diplomája mellé 2009-ben közgazdasági végzettséget szerzett a Budapesti Corvinus Egyetemen. 
Legfrissebb szakmai továbbképzését a Harvard Egyetemen ’Central Challenges of American National Security, Strategy and the Press’ témában végezte 2015 áprilisában.

Több évtizedes nemzetbiztonsági, rendőrségi tapasztalatát tekintve nem csoda, hogy Tarjányi Pétert rendszeresen megszólaltatják szakértőként a mértékadó médiumok. Az utóbbi években nem volt olyan a politika, a titkosszolgálatok és a rendfenntartó szervek összefonódását érintő botrány, amelyben ne kérdezték volna meg a véleményét az okokról, a háttérben lezajló játszmákról és a lehetséges kimenetelekről.

Az üzleti élet mellett rendszeresen hívják szakértőnek biztonságpolitikai és rendőrségi ügyekben. Rendszeresen szerepel különböző tévécsatornák beszélgetős műsoraiban, napilapokban, internetes hírportálok cikkeiben.